Doğumlar sancılı olur. Var etmek, üretmek, birşeyi oluşturmak çaba ve emek ister. Zahmetsiz bir iş lutfedilmemiş insanoğluna. "Sana çalıştığın, emek verdiğin kadar var" buyurmuş Yaradan. Rahmetli dedemden duyardım hep "Bir lokmayı bile çiğnemeden yutamayız." Ne kadar doğru.
Bize yaramayan moleküllerin formatlanıp atıldığı karbondioksit bile milyonlarca hücrenin binbir emeği ve zahmeti ile oluşur. Bize basit bir solunum olayı gibi gelen bu iş bile çile ister.
Önümüzde bir sınav var. 20 Haziran da yapılacak. 8.sınıf öğrencilerinin gireceği LGS ( Liselere Geçiş Sınavı) bu yıl pandemi süreciyle farklılıklar kazandı. Hiç şüphesiz öğrenciler ve veliler bir heyecan ve telaş içerisinde. 16 mart itibariyle öğretmen öğrenci etkileşimi fiziksel boyutta kesildi. Ebeveynler hiç alışık olmadığı bir durumla yüzyüze kaldılar. 8.sınıf öğrencileri stresli ve telaşlı olur. Bu stres ve telaşlarını çevreye yansıtırlar. Eğitim sürecinin ikinci döneminde, öğrenciler bu stresli hallerini öğretmen ve arkadaşlarından sıyırıp ebeveynlerine ve ev halkına yansıttılar. Bu durum ev halkı için epey can sıkıcı oldu. Aklına takılan veya çözülmesini istediği bir problemi karşısında, hemen öğretmeniyle yüzyüze gelebilen sınav öğrencileri bu dönem bunu kolayca yapamadılar.
Fiziksel temasın sıfırlandığı bir dönemde çocuklar İnternet tabanlı iletişime geçti. EBA (Eğitim Bilişim Ağı) ile onlıne bir öğretim sürecine devam ettiler. Bütün sorunlara rağmen tüm öğrencilere ulaşma imkanı sağlanmaya çalışıldı. Bu noktada veliler çocukları TV başına oturtmak için epey emek sarf ettiler.
Öğretmenler kurdukları whatsapp gruplarıyla öğrencileriyle iletişim ve işbirliği halinde olmaya çalıştı. Soru çözme tekniğinin kalem ve kitaptan, görsel ve sesli kayıt formatına taşındığı bir süreç yaşandı. Öğretmenler veliler ve öğrenciler hiç alışkın olmadığı ama yine de büyük emekler verdiği bir dönem yaşadı. 20 hazirana kadar da yaşanacak.
Üniversiteye hazırlanan sınav öğrencileri de bu süreçle benzer durumlar yaşadı. Onlar belki 8.sınıf öğrencilerine nazaran biraz daha kontrolu sağlayabildiler. Her ne olursa olsun büyük emekler verildiği büyük sabırlar gösterildiği bir sınav süreci yaşadılar.
Emeksiz zahmetsiz işler yürümüyor. Sancılı bir sürecin sonunda ferahlama vardır.
"İnsana çalıştığı vardır" ayetini hatırlatarak çalışmaktan üretmekten vazgeçmememiz gerektiğini görüyoruz.
Sevgili öğrenciler emeğinizin karşılığını alacağınız bir sınav olmasını ümid eder başarılar dilerim.
Selam ve dua ile....