Evlenmeden önce kendinize şu soruyu sorun: ‘Bu insanla hayatımın sonuna dek konuşabilir miyim?’ Evlilikte bunun dışındaki her şey geçicidir.
Aile danışmanlığı sürecinde ailenin ve bireyin yaşam döngüsünü bilmek hipotez oluşturmada çok önemlidir. Bireyin hangi yaşam döngüsünde olduğunu bilince o dönemin gerektirdiği gelişim dönemlerini bilmek, o dönemin hangi fiziksel, bilişsel,duyuşsal,sosyal, tinsel özellikleri yaşadığına bakarak danışma sürecini yönetmek sağlıklı bir danışmanlık sürecini yürütmemizi sağlar.
Evliliğe hazırlık döneminde bireylerin hangi yaş aralığında olması gerektiği, hangi becerilere sahip olacağı, maddi olarak özgürlüğünün olduğu bir dönem olduğu için öncelikle yaş dönemi özelliklerine bakabiliriz. Ülkemizde özellikle kırsal alanda 18 yaşın altında “çocuk gelinler” , henüz 15 yaşında evlenen erkek ergen çocuklar olduğu için 12-18 yaş dönemi özelliklerine de değinmek istedik.
Ericson’un Psikososyal gelişim dönemine göre; kimlik edinmeye karşı kimlik kazanımına karşı kimlik kargaşası 12-18 yaşında görülmektedir.
Ergenlik yılları bireylerin anne-baba etkisinden kurtulmaya çalıştıkları, ebeveynlerinin etkilerinden kurtulmaya çalıştıkları bir dönemdir. Bu dönemde ergen özgürce seçim yapabilmiş, kendi yetenekleriyle uyumlu bir kimlik geliştirebilmesi bir yetişkinde olması gereken özelliklerle yakından ilgisi vardır.
Yine bu dönemde cinsiyet rolü, toplumsal rol ve meslek tercihi bu dönemi etkileyen 3 önemli faktördür. Yakınlığa karşı yalıtılmışlık veya uzaklık 18 – 30 yaşın özellikleri; başkaları ile yakın ilişkiler kurabilmesi, görev ve sorumluluk alabilmesine, bir aile kurmaya yönelir.
Dünya Sağlık Örgütü 24 yaş üzerindekileri yetişkin olarak kabul etmiştir.
Birçok toplumda, yetişkinliğin başlangıcı, öğrenim yaşını bitirmiş, bir işe girmiş olmakla tanımlanmaktadır. Bununla birlikte yetişkin olmak toplumun çeşitli kesimleri için kültürden kültüre toplumdan topluma farklılık göstermektedir.
Yetişkinlik bir tek değil birçok yaşantıyı içerdiğinden, herkesin yetişkinlik anlayışı önemli ölçüde farklılık gösterebilir.
Yetişkin, biyolojik olarak üreme çağına gelmiş, yasal olarak, kanunların reşit saydığı yaşa ulaşmış, sosyal olarak yetişkin rollerinin üstlenildiği, psikolojik olarak ise kişinin kendisini yetişkin olarak hissettiği, kendi yaşamını yönetme sorumluluğunu üstüne aldığı, kendi kararlarını vermeye kendini hazır hissettiği sorumluluk aldığı yaş olarak da tanımlanabilmektedir.
Tüm bu ifadelerden sonra yetişkini şu şekilde tanımlayabiliriz: Kendisinin ve başkalarının yaşamını sürdürebilmek için üretim yapabilecek ve içinde yaşadığı toplum tarafından, gereken kararları kendi başına alabilecek biçimde bedensel ve ruhsal gelişimini tamamlamış bireydir.
DEVAMI GELECEK…