Uzman Doktor Ayhan Soruları Yanıtladı! Benim Çocuğum Neden Nöbet Geçiriyor?

Sağlık 29.09.2023 - 22:31, Güncelleme: 29.09.2023 - 22:31 2753+ kez okundu.
 

Uzman Doktor Ayhan Soruları Yanıtladı! Benim Çocuğum Neden Nöbet Geçiriyor?

Halk arasında ateşli havale olarak da bilinen febril konvülsiyon, Altı ay ile beş yaş arasındaki çocuklarda yaygın olarak görülen ve genelde yüksek ateş ile meydana gelen nöbet şeklinde tanımlanır. Genellikle enfeksiyon kaynaklı meydana gelen ve epilepsi ile karıştırılan febril konvülsiyon epilepsi değildir ve kalıcı beyin hasarına neden olmaz.

Bilinç kaybı ve titreme gibi belirtilerin oluşmasına neden olan febril konvülsiyon yaygın olarak çocuklarda görülür ve reçeteli ilaçlar aracılığıyla tedavi edilmesi mümkündür.   Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr.Yavuz Selim Ayhan;   Febril konvülziyon yani ateşli havale altı ay beş yaş arası çocuklarda, ellerde, kollarda titreme, kasılma atma şeklinde bilinç kaybıyla karakterize bir nöbet şeklidir. Genelde nöbet sonrasında yaklaşık böyle bir uyku hali gözlenir. Postiktal dönem dediğimiz dönemdir bu. Genellikle altı yaş sonrasında görülmez.   Peki, benim çocuğum neden nöbet geçiriyor?   Burada hem yaş hem genetik hem de ateş faktörü etkili oluyor. Yani anne baba arasında akrabalık varsa, anne baba küçükken ateşli havale geçirmişse ya da evde kardeşlerinden herhangi birisi ateşli havale geçirmişse şimdiki bu çocuğunuzda da ateşli havale görünme riski yüksektir. Çocuğum nöbet geçirmeye başladı peki ne yapacağım?   Hastamızı bir kere öncelikle yumuşak zemine yatıracağız soğukkanlı bir şekilde ilk başta yapmamız gereken çocuğu yan çevireceğiz dili geriye kaçmasın diye. Bunun haricinde sakin bir şekilde 112 arayacağız, kollarını kesinlikle tutmayacağız, ağzını kesinlikle açmaya çalışmayacağız, nöbetin orada dinmesini bekleyeceğiz. 112 geldikten sonrasında hızlı bir şekilde acil servise başvurmamız gerekmekte.  Neden! Çünkü ilk dört altı saat içerisinde bu nöbetlerin tekrarlama riski yüksektir.   Son olarak doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de çocuğun ateşi ne kadar yüksek olursa nöbet geçirme riski o kadar yükselir bu tamamen yanlış. Bir çocuk nöbet geçirecekse ateşi yükselmeye başlarken de geçirebilir,otuzsekiz de de geçirebilir, otuz dokuz derecede de geçirebilir. Yani bir çocuk nöbet geçirecekse geçirir, buna siz de mani olamazsınız biz de mani olamayız ve mümkünse çocuk ateşli havale geçirirken onu kameraya çekmenizi öneriyoruz. Çünkü daha sonra doktora geldiğiniz zaman o nöbet çeşitleri farklı, farklı çeşitli nöbetler var. Bu nöbetlerden hangisi olduğuna bizim görüp karar vermemiz gerekiyor. Bu açıdan bize çok yardımcı olacaktır.   Ayrıca yine önemli bir bilgi söyleyeceğim. Soğuk algınlığı ilaçları ve öksürük şurupları nöbet eşiğini düşürüyor. Çok mecbur kalmadıkça doktorunuz illa önermediyse soğuk algınlığı ilaçları, öksürük şurubu kullanmayın. Eğer çocuğumuz da buna benzer bir nöbet öyküsü varsa ya da şüpheli bir nöbet geçirdiğini düşünüyorsanız mutlaka hastaneye başvurmalı ve bir çocuk uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir” dedi.
Halk arasında ateşli havale olarak da bilinen febril konvülsiyon, Altı ay ile beş yaş arasındaki çocuklarda yaygın olarak görülen ve genelde yüksek ateş ile meydana gelen nöbet şeklinde tanımlanır. Genellikle enfeksiyon kaynaklı meydana gelen ve epilepsi ile karıştırılan febril konvülsiyon epilepsi değildir ve kalıcı beyin hasarına neden olmaz.

Bilinç kaybı ve titreme gibi belirtilerin oluşmasına neden olan febril konvülsiyon yaygın olarak çocuklarda görülür ve reçeteli ilaçlar aracılığıyla tedavi edilmesi mümkündür.

 

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Dr.Yavuz Selim Ayhan;

 

Febril konvülziyon yani ateşli havale altı ay beş yaş arası çocuklarda, ellerde, kollarda titreme, kasılma atma şeklinde bilinç kaybıyla karakterize bir nöbet şeklidir. Genelde nöbet sonrasında yaklaşık böyle bir uyku hali gözlenir. Postiktal dönem dediğimiz dönemdir bu. Genellikle altı yaş sonrasında görülmez.

 

Peki, benim çocuğum neden nöbet geçiriyor?

 

Burada hem yaş hem genetik hem de ateş faktörü etkili oluyor. Yani anne baba arasında akrabalık varsa, anne baba küçükken ateşli havale geçirmişse ya da evde kardeşlerinden herhangi birisi ateşli havale geçirmişse şimdiki bu çocuğunuzda da ateşli havale görünme riski yüksektir.

Çocuğum nöbet geçirmeye başladı peki ne yapacağım?

 

Hastamızı bir kere öncelikle yumuşak zemine yatıracağız soğukkanlı bir şekilde ilk başta yapmamız gereken çocuğu yan çevireceğiz dili geriye kaçmasın diye. Bunun haricinde sakin bir şekilde 112 arayacağız, kollarını kesinlikle tutmayacağız, ağzını kesinlikle açmaya çalışmayacağız, nöbetin orada dinmesini bekleyeceğiz. 112 geldikten sonrasında hızlı bir şekilde acil servise başvurmamız gerekmekte.  Neden! Çünkü ilk dört altı saat içerisinde bu nöbetlerin tekrarlama riski yüksektir.

 

Son olarak doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi de çocuğun ateşi ne kadar yüksek olursa nöbet geçirme riski o kadar yükselir bu tamamen yanlış. Bir çocuk nöbet geçirecekse ateşi yükselmeye başlarken de geçirebilir,otuzsekiz de de geçirebilir, otuz dokuz derecede de geçirebilir. Yani bir çocuk nöbet geçirecekse geçirir, buna siz de mani olamazsınız biz de mani olamayız ve mümkünse çocuk ateşli havale geçirirken onu kameraya çekmenizi öneriyoruz. Çünkü daha sonra doktora geldiğiniz zaman o nöbet çeşitleri farklı, farklı çeşitli nöbetler var. Bu nöbetlerden hangisi olduğuna bizim görüp karar vermemiz gerekiyor. Bu açıdan bize çok yardımcı olacaktır.

 

Ayrıca yine önemli bir bilgi söyleyeceğim. Soğuk algınlığı ilaçları ve öksürük şurupları nöbet eşiğini düşürüyor. Çok mecbur kalmadıkça doktorunuz illa önermediyse soğuk algınlığı ilaçları, öksürük şurubu kullanmayın. Eğer çocuğumuz da buna benzer bir nöbet öyküsü varsa ya da şüpheli bir nöbet geçirdiğini düşünüyorsanız mutlaka hastaneye başvurmalı ve bir çocuk uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve 63olay.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.