Urfa Risk Altında! Bölgeden Artan Şark Çıbanı İçin Uyarı…

Yaşam 06.01.2022 - 10:33, Güncelleme: 06.01.2022 - 10:33 2707+ kez okundu.
 

Urfa Risk Altında! Bölgeden Artan Şark Çıbanı İçin Uyarı…

Suriye'den yaşanan göçün ardından Şanlıurfa ve bölgede artan şark çıbanı için dikkat çekici uyarı geldi.

  Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Kaya, sınır ötesindeki güvenli bölgede görev yapanları ilgilendiren önemli bir çağrıda bulundu. Sığınmacıların şark çıbanı hastalığı ile mücadelelerinin hala sürdüğüne dikkati çeken Sosyolog Doç. Dr. Kaya "Suriyeli mültecilerin Rasulayn ve Telabyad bölgesinde şark çıbanı olarak bilinen hastalıkla karşı karşıya olduğu sahadan bildiriliyor. Yıllar önce Urfalıların da çok ızdırap çektiği bu hastalık ciltte kalıcı izlere yol açıyor. Ayrıca o bölgede çalışan tüm resmî sivil çalışanlar risk altında. Başta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşların dikkatine. Proje ve eğitim planlamalarınızda bu duruma yer vermeniz önemlidir" dedi.   Sınır ötesinde hastalıkla mücadele etmek, görev yapan kişilerin hastalığa yakalanmasının önüne geçmek ve hastalığın Şanlıurfa'da yaygınlaştırmasını önlemek için tedbirlerin alınması bekleniyor.     Şark Çıbanı Nedir?       Şark çıbanı (Kutanöz leishmaniasis), Leishmania cinsinde bulunan parazitleri taşıyan kum sineğinin (tatarcık, yakarca, güpdüşen) insanları sokmasıyla bulaşan bir deri hastalığıdır. Ülkemizde halk arasında Halep çıbanı, güzellik yarası da olarak bilinir. Kendiliğinden iyileştiğinde genelde lezyon genişliğinde deri seviyesinden çökük iz bırakan ve şekil bozukluğuna yol açan bir hastalıktır.   Şark çıbanı hastalığının tedavisi vardır. Hastalığın tedavisinde uygulanacak yöntem hastalığın şiddetine, yara sayısına ve yerine, etkenin tipine göre farklılık gösterdiğinden hastaya göre değişiklik göstermektedir. Hastalığın tedavisi genellikle yara içine ilaç uygulaması ile yapılmaktadır. Ancak farklı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.   Hastalığın bulaşmasını önlemede kum sineği sokmalarından korunmak esastır. Sinek kovucu losyon ve matların kullanılması, güneş battıktan sonra pantolon ve uzun kollu kıyafetler giyilmesi, klima ve vantilatör gibi hava akımı sağlayan cihazların bulduğu odalarda uyunması gibi kişisel korunma önlemleri alınmalıdır. Kum sineklerinin üremesine uygun ortamları yok etmek için yaşanılan yerde açık foseptik çukuru varsa kapatılmalı, evlerin etrafındaki su birikintileri kurutulmalıdır.   BİHA   Foto: Osman Gerem
Suriye'den yaşanan göçün ardından Şanlıurfa ve bölgede artan şark çıbanı için dikkat çekici uyarı geldi.

 

Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Kaya, sınır ötesindeki güvenli bölgede görev yapanları ilgilendiren önemli bir çağrıda bulundu. Sığınmacıların şark çıbanı hastalığı ile mücadelelerinin hala sürdüğüne dikkati çeken Sosyolog Doç. Dr. Kaya "Suriyeli mültecilerin Rasulayn ve Telabyad bölgesinde şark çıbanı olarak bilinen hastalıkla karşı karşıya olduğu sahadan bildiriliyor. Yıllar önce Urfalıların da çok ızdırap çektiği bu hastalık ciltte kalıcı izlere yol açıyor. Ayrıca o bölgede çalışan tüm resmî sivil çalışanlar risk altında. Başta Dünya Sağlık Örgütü (WHO) olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşların dikkatine. Proje ve eğitim planlamalarınızda bu duruma yer vermeniz önemlidir" dedi.

 

Sınır ötesinde hastalıkla mücadele etmek, görev yapan kişilerin hastalığa yakalanmasının önüne geçmek ve hastalığın Şanlıurfa'da yaygınlaştırmasını önlemek için tedbirlerin alınması bekleniyor.

 

 

Şark Çıbanı Nedir?

 

 

 

Şark çıbanı (Kutanöz leishmaniasis), Leishmania cinsinde bulunan parazitleri taşıyan kum sineğinin (tatarcık, yakarca, güpdüşen) insanları sokmasıyla bulaşan bir deri hastalığıdır. Ülkemizde halk arasında Halep çıbanı, güzellik yarası da olarak bilinir. Kendiliğinden iyileştiğinde genelde lezyon genişliğinde deri seviyesinden çökük iz bırakan ve şekil bozukluğuna yol açan bir hastalıktır.

 

Şark çıbanı hastalığının tedavisi vardır. Hastalığın tedavisinde uygulanacak yöntem hastalığın şiddetine, yara sayısına ve yerine, etkenin tipine göre farklılık gösterdiğinden hastaya göre değişiklik göstermektedir. Hastalığın tedavisi genellikle yara içine ilaç uygulaması ile yapılmaktadır. Ancak farklı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır.

 

Hastalığın bulaşmasını önlemede kum sineği sokmalarından korunmak esastır. Sinek kovucu losyon ve matların kullanılması, güneş battıktan sonra pantolon ve uzun kollu kıyafetler giyilmesi, klima ve vantilatör gibi hava akımı sağlayan cihazların bulduğu odalarda uyunması gibi kişisel korunma önlemleri alınmalıdır. Kum sineklerinin üremesine uygun ortamları yok etmek için yaşanılan yerde açık foseptik çukuru varsa kapatılmalı, evlerin etrafındaki su birikintileri kurutulmalıdır.

 

BİHA

 

Foto: Osman Gerem

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve 63olay.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.