Şanlıurfa’da 400 kadına girişimcilik desteği verilecek

Yaşam 25.02.2022 - 19:04, Güncelleme: 25.02.2022 - 19:04 2745+ kez okundu.
 

Şanlıurfa’da 400 kadına girişimcilik desteği verilecek

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında mali iş birliği kapsamında geliştirilen Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi ( WOMEN UP) projesinin tanıtımı yapıldı.

Şanlıurfa’da özel bir otelde yapılan tanıtım toplantısına Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürü Savaş Alıç, Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Ünlü ile diğer ilgililer katıldı.   WOMEN UP Projesi, girişimci kadınları haksız rekabete karşı korumak, rekabete daha dayanıklı hale getirmek ve Türkiye’yi kayıtlı kadın istihdamı daha iyi seviyeye çıkarmak amacıyla oluşturuldu.   Proje, aralarında Şanlıurfa’nın da bulunduğu, Ankara, İstanbul, Denizli, Aydın, Samsun, Kahramanmaraş olmak üzere toplamda 7 ilde uygulanacak. Toplamda 4 bin kadın işçinin projeden faydalanması beklenirken Urfa’dan 400 kadının desteklenmesi planlanıyor.   SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen WOMEN UP projesinin toplam bütçesi yaklaşık 29,5 milyon avro. Mali destek kapsamında yaklaşık 25 milyon avro hibe ödemesi yapılacak.   Projenin hedef kitlesini, kadın girişimcilerin 5 Mart 2012’den sonra açtığı işletmelerden en fazla 9 işçi çalıştıran ve ilave olarak kadın sigortalı istihdam eden işverenler oluşturuyor. Projeye mali destek ön başvuruları 21 Şubat’ta e-devlet üzerinden alınmaya başladı. Proje kapsamında, kadın işverenlere ilave istihdam edeceği kadın sigortalı için 2022 yılı mali destek tutarı 3 bin 984 TL. İlk başvuru sırasına göre kesin listeler ve yedek listeler oluşturulacak.    “4 BİN KADINA DESTEK”   Kayıt dışı istihdam ve kadınların istihdama katılma oranının azlığına dikkati çeken Sigorta Primleri Genel Müdürü Savaş Alıç, 2000'li yıllarda yüzde 52 olan kayıt dışı istihdamın bugün için yüzde 28'ler seviyesine düşürüldüğünü vurguladı.   Alıç, kurum olarak kadın işverenleri desteklemek, girişimci kadınları haksız rekabete karşı korumak, kadınlara yeni iş olanakları oluşturmak ve kayıtlı kadın istihdamını artırmak istediklerini belirtti.   Alıç, sözlerinin devamında şu sözlere yer verdi:   “Başvurular arasında ülke genelinde belirlediğimiz 7 ilden biri de Şanlıurfa ili, şu ana kadar ki başvuruların 3/1’ini oluşturmaktadır. 7 ilde aslında bu proje gerçekleştirilirken Şanlıurfa’da başvuru sayısının diğer illere nazaran daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu desteğimiz 2024 Ocak ayına kadar sürdürülecektir. Doğrudan hibe kapsamında işverenlerimize 7 ilde 4 bin kadın girişimciye bir önceki yıl ortalama sigortalı sayısına ilave olarak yine bir kadın çalışanlarını, işletmelerine almaları halinde asgari ücret üzerinden bir işçinin işverene maliyetinin yüzde 65’ini aylık 3 bin 984 TL tutarında ödemeyi 20 ay boyunca destek olarak sağlanacaktır.”   Alıç, ülke genelinde 5 puanlık prim indirimi uygulandığını belirterek, şunları kaydetti:   “5 puanlık primi ile beraber başta Şanlıurfa olmak üzere yatırımların özendirilmesi teşvik edilmesi, engelli istihdamın engelli teşviki, gençlerimizin kadınlarımızın istihdamda payının arttırılması genç kadın mesleki yeterlilik teşviki, sosyal hizmet alanlarında istihdamda yer bulabilmesi için 17 farklı alanda 17 farklı teşvik ve destek uygulaması yürütüyoruz”.
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında mali iş birliği kapsamında geliştirilen Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi ( WOMEN UP) projesinin tanıtımı yapıldı.

Şanlıurfa’da özel bir otelde yapılan tanıtım toplantısına Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürü Savaş Alıç, Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Ünlü ile diğer ilgililer katıldı.

 

WOMEN UP Projesi, girişimci kadınları haksız rekabete karşı korumak, rekabete daha dayanıklı hale getirmek ve Türkiye’yi kayıtlı kadın istihdamı daha iyi seviyeye çıkarmak amacıyla oluşturuldu.

 

Proje, aralarında Şanlıurfa’nın da bulunduğu, Ankara, İstanbul, Denizli, Aydın, Samsun, Kahramanmaraş olmak üzere toplamda 7 ilde uygulanacak. Toplamda 4 bin kadın işçinin projeden faydalanması beklenirken Urfa’dan 400 kadının desteklenmesi planlanıyor.

 

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen WOMEN UP projesinin toplam bütçesi yaklaşık 29,5 milyon avro. Mali destek kapsamında yaklaşık 25 milyon avro hibe ödemesi yapılacak.

 

Projenin hedef kitlesini, kadın girişimcilerin 5 Mart 2012’den sonra açtığı işletmelerden en fazla 9 işçi çalıştıran ve ilave olarak kadın sigortalı istihdam eden işverenler oluşturuyor. Projeye mali destek ön başvuruları 21 Şubat’ta e-devlet üzerinden alınmaya başladı. Proje kapsamında, kadın işverenlere ilave istihdam edeceği kadın sigortalı için 2022 yılı mali destek tutarı 3 bin 984 TL. İlk başvuru sırasına göre kesin listeler ve yedek listeler oluşturulacak.

 

 “4 BİN KADINA DESTEK”

 

Kayıt dışı istihdam ve kadınların istihdama katılma oranının azlığına dikkati çeken Sigorta Primleri Genel Müdürü Savaş Alıç, 2000'li yıllarda yüzde 52 olan kayıt dışı istihdamın bugün için yüzde 28'ler seviyesine düşürüldüğünü vurguladı.

 

Alıç, kurum olarak kadın işverenleri desteklemek, girişimci kadınları haksız rekabete karşı korumak, kadınlara yeni iş olanakları oluşturmak ve kayıtlı kadın istihdamını artırmak istediklerini belirtti.

 

Alıç, sözlerinin devamında şu sözlere yer verdi:

 

“Başvurular arasında ülke genelinde belirlediğimiz 7 ilden biri de Şanlıurfa ili, şu ana kadar ki başvuruların 3/1’ini oluşturmaktadır. 7 ilde aslında bu proje gerçekleştirilirken Şanlıurfa’da başvuru sayısının diğer illere nazaran daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu desteğimiz 2024 Ocak ayına kadar sürdürülecektir. Doğrudan hibe kapsamında işverenlerimize 7 ilde 4 bin kadın girişimciye bir önceki yıl ortalama sigortalı sayısına ilave olarak yine bir kadın çalışanlarını, işletmelerine almaları halinde asgari ücret üzerinden bir işçinin işverene maliyetinin yüzde 65’ini aylık 3 bin 984 TL tutarında ödemeyi 20 ay boyunca destek olarak sağlanacaktır.”

 

Alıç, ülke genelinde 5 puanlık prim indirimi uygulandığını belirterek, şunları kaydetti:

 

“5 puanlık primi ile beraber başta Şanlıurfa olmak üzere yatırımların özendirilmesi teşvik edilmesi, engelli istihdamın engelli teşviki, gençlerimizin kadınlarımızın istihdamda payının arttırılması genç kadın mesleki yeterlilik teşviki, sosyal hizmet alanlarında istihdamda yer bulabilmesi için 17 farklı alanda 17 farklı teşvik ve destek uygulaması yürütüyoruz”.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve 63olay.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.