ŞANLIURFA’DA AİLE HEKİMLERİNİN ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLDİ

Sağlık 19.12.2024 - 10:23, Güncelleme: 19.12.2024 - 10:23 1176 kez okundu.
 

ŞANLIURFA’DA AİLE HEKİMLERİNİN ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLDİ

Yeni Yönetmelik, Aile Sağlığı Merkezlerinde Kronik Hasta Takibi ve Kanser Taramalarını Güçlendirdi

Sağlık  Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu aile hekimleriyle ilgili yeni yönetmelik sonrası olumlu etkiler görülmeye başlandı.   Yenişehir Aile Sağlığı Merkezi'nden Dr. Yusuf Enes Kayıkçı, yeni yönetmelik ve hasta yönetiminde yapılan değişikliklerin olumlu etkilerini değerlendirdi. Dr. Kayıkçı, "Kronik hasta takip sistemimizin önemi arttırıldı. Bu sayede Bakanlık tarafından teşvik aldık ve bu durum maaşlarımıza pozitif yansıdı" dedi.   Dr. Kayıkçı, Hastalık Yönetim Platformu (HYP) sayesinde kronik hastaların daha etkin takip edildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:   "HYP aracılığıyla diyabet gibi kronik hastalıkları erkenden teşhis ediyor, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerine başvurmadan çözüme ulaştırıyoruz. Bu sayede hem devlet üzerindeki yükü azaltıyor hem de hastaların erken teşhisle daha sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlıyoruz."   Kanser taramalarının önemine de değinen Kayıkçı, "Mamografi, HPV ve gaitada gizli kan testleriyle hastalarımızı erken evrede teşhis ediyoruz. Böylece kanseri birinci evrede yakalayıp, hızlı bir şekilde tedaviye başlayarak hastaların yaşam kalitesini artırıyoruz. Birinci basamağın güçlendirilmesi açısından bu çalışmalar oldukça önemli" dedi.   Dr. Kayıkçı ayrıca antibiyotik kullanımının sınırlandırılması gerektiğini vurgulayarak, "Antibiyotik bağışıklığımız dünya ortalamasının gerisinde. Sağlık okuryazarlığıyla birlikte Bakanlık ve sağlık birimlerinin iş birliğiyle bu sorunu çözmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.   Harran Kapı 25 No’lu Aile Sağlığı Merkezi'nden Dr. Mahmut Toprak, 2020 yılından bu yana ülke genelinde yürütülen Hastalık Yönetim Platformu (HYP) kapsamında kronik hastalıkların takibiyle ilgili önemli çalışmalar yapıldığını belirtti.   Dr. Toprak, kronik hastalıkların artışına dikkat çekerek, "Yaşlı nüfusun artmasıyla hipertansiyon, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların sıklığı da artmıştır. Aile hekimleri olarak bu hastalıkların takibini HYP platformu altında yapıyoruz" dedi.   Kanser taramaları konusunda da bilgi veren Dr. Toprak, "Mamografi, HPV ve gaitada gizli kan testleriyle kolon ve serviks kanserine erken tanı koyuyoruz. Tüm vatandaşlarımızı erken kanser teşhisleri için Aile Sağlığı Merkezlerine bekliyoruz. Erken teşhis hayat kurtarır" şeklinde konuştu.   Her iki hekim de yeni yönetmeliğin maaş artışı ve kronik hasta takibindeki olumlu etkilerini vurgularken, sistemin revizyonlarla daha da geliştirilebileceğini belirtti.
Yeni Yönetmelik, Aile Sağlığı Merkezlerinde Kronik Hasta Takibi ve Kanser Taramalarını Güçlendirdi

Sağlık  Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu aile hekimleriyle ilgili yeni yönetmelik sonrası olumlu etkiler görülmeye başlandı.

 

Yenişehir Aile Sağlığı Merkezi'nden Dr. Yusuf Enes Kayıkçı, yeni yönetmelik ve hasta yönetiminde yapılan değişikliklerin olumlu etkilerini değerlendirdi. Dr. Kayıkçı, "Kronik hasta takip sistemimizin önemi arttırıldı. Bu sayede Bakanlık tarafından teşvik aldık ve bu durum maaşlarımıza pozitif yansıdı" dedi.

 

Dr. Kayıkçı, Hastalık Yönetim Platformu (HYP) sayesinde kronik hastaların daha etkin takip edildiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

 

"HYP aracılığıyla diyabet gibi kronik hastalıkları erkenden teşhis ediyor, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerine başvurmadan çözüme ulaştırıyoruz. Bu sayede hem devlet üzerindeki yükü azaltıyor hem de hastaların erken teşhisle daha sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlıyoruz."

 

Kanser taramalarının önemine de değinen Kayıkçı, "Mamografi, HPV ve gaitada gizli kan testleriyle hastalarımızı erken evrede teşhis ediyoruz. Böylece kanseri birinci evrede yakalayıp, hızlı bir şekilde tedaviye başlayarak hastaların yaşam kalitesini artırıyoruz. Birinci basamağın güçlendirilmesi açısından bu çalışmalar oldukça önemli" dedi.

 

Dr. Kayıkçı ayrıca antibiyotik kullanımının sınırlandırılması gerektiğini vurgulayarak, "Antibiyotik bağışıklığımız dünya ortalamasının gerisinde. Sağlık okuryazarlığıyla birlikte Bakanlık ve sağlık birimlerinin iş birliğiyle bu sorunu çözmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

Harran Kapı 25 No’lu Aile Sağlığı Merkezi'nden Dr. Mahmut Toprak, 2020 yılından bu yana ülke genelinde yürütülen Hastalık Yönetim Platformu (HYP) kapsamında kronik hastalıkların takibiyle ilgili önemli çalışmalar yapıldığını belirtti.

 

Dr. Toprak, kronik hastalıkların artışına dikkat çekerek, "Yaşlı nüfusun artmasıyla hipertansiyon, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların sıklığı da artmıştır. Aile hekimleri olarak bu hastalıkların takibini HYP platformu altında yapıyoruz" dedi.

 

Kanser taramaları konusunda da bilgi veren Dr. Toprak, "Mamografi, HPV ve gaitada gizli kan testleriyle kolon ve serviks kanserine erken tanı koyuyoruz. Tüm vatandaşlarımızı erken kanser teşhisleri için Aile Sağlığı Merkezlerine bekliyoruz. Erken teşhis hayat kurtarır" şeklinde konuştu.

 

Her iki hekim de yeni yönetmeliğin maaş artışı ve kronik hasta takibindeki olumlu etkilerini vurgularken, sistemin revizyonlarla daha da geliştirilebileceğini belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve 63olay.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.