Urfa’da İsot Bu Yıl Ucuza Mal Olacak! Hergün Düşmeye Devam Ediyor…

Kültür-Sanat 18.09.2024 - 20:11, Güncelleme: 18.09.2024 - 20:11 722 kez okundu.
 

Urfa’da İsot Bu Yıl Ucuza Mal Olacak! Hergün Düşmeye Devam Ediyor…

Şanlıurfalı vatandaşlar tarafından çokça tüketilen ve en çok rağbet gören baharat olan isot, vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.

Şanlıurfa’da vatandaşlar kırmız biberleri alıp evde isota dönüştürürken, Şanlıurfa’da en çok satılan ürünler arasında yer alan isot, Hal pazarında çoğalması ile Eylül ayı ile birlikte fiyatları düştü. Bir hafta önce Hal'da kilosu 13  Liradan satılan İsot kalitesine göre 9 ile 10  liraya kadar düştü. İSOTUN YAPILIŞI SÜRECİ Şanlıurfa’nın bereketli topraklarında üretilen bu biberler, kırmızı, mor ve siyah renkli olmak üzere üç kısma ayrılıyor. Kırmızı renkli isot, kebap ve yemeklerde, mor renkli isot lahmacun, siyah renkli isot ise acılığından dolayı genellikle çiğköftelerde kullanılıyor. Tarladan toplanan Urfa biberi, buradan sebze ve meyve halinde çuvallarla satışa çıkarılıyor. Satılan biberler, tohumundan ayrılarak elde makina değmeden parçalanıp temizleniyor. Temizlenen biberler damlarda temiz bir bez üzerinde doğal ortamlarda kurutuluyor. Biberler hafif nemlenince bezden alınıp torbalara konulup hava almayacak şekilde güneş ısısıyla terletiliyor. Güneşte bekletilen biberlerde birinci gün toplanan kurutulmuş biber kırmızı, ikinci gün toplanan biber mor, üçüncü gün toplanan ise siyah rengini alıyor. Daha sonra kurumuş biberler dövülerek, zeytinyağı ve bir miktar tuz ilave edilerek isot haline getiriliyor.
Şanlıurfalı vatandaşlar tarafından çokça tüketilen ve en çok rağbet gören baharat olan isot, vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.

Şanlıurfa’da vatandaşlar kırmız biberleri alıp evde isota dönüştürürken, Şanlıurfa’da en çok satılan ürünler arasında yer alan isot, Hal pazarında çoğalması ile Eylül ayı ile birlikte fiyatları düştü. Bir hafta önce Hal'da kilosu 13  Liradan satılan İsot kalitesine göre 9 ile 10  liraya kadar düştü.

İSOTUN YAPILIŞI SÜRECİ

Şanlıurfa’nın bereketli topraklarında üretilen bu biberler, kırmızı, mor ve siyah renkli olmak üzere üç kısma ayrılıyor. Kırmızı renkli isot, kebap ve yemeklerde, mor renkli isot lahmacun, siyah renkli isot ise acılığından dolayı genellikle çiğköftelerde kullanılıyor.

Tarladan toplanan Urfa biberi, buradan sebze ve meyve halinde çuvallarla satışa çıkarılıyor. Satılan biberler, tohumundan ayrılarak elde makina değmeden parçalanıp temizleniyor. Temizlenen biberler damlarda temiz bir bez üzerinde doğal ortamlarda kurutuluyor. Biberler hafif nemlenince bezden alınıp torbalara konulup hava almayacak şekilde güneş ısısıyla terletiliyor.

Güneşte bekletilen biberlerde birinci gün toplanan kurutulmuş biber kırmızı, ikinci gün toplanan biber mor, üçüncü gün toplanan ise siyah rengini alıyor. Daha sonra kurumuş biberler dövülerek, zeytinyağı ve bir miktar tuz ilave edilerek isot haline getiriliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve 63olay.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.