Gazeteci Hasan Ray ile Şanlıurfa ve Gazetecilik Üzerine Söyleşi
Gazeteci Abdulkadir Şanlı Sordu, Gazeteci Hasan Ray Cevapladı
Bize kendinizden bahseder misiniz? Hasan Ray kimdir?
Hasan Ray, Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesine bağlı o zamanlar köy şimdilerde ise mahalle olan Aşağıekece (Harapsor) mahallesinde dünyaya geldi. Eğitimimi Şanlıurfa’da tamamladım. Evli ve 4 çocuk babasıyım.
Gazetecilik mesleğine tek işim olarak 2010 yılında başladım. Çeşitli kurumlarda çalıştıktan sonra 2021 yılında Ajans Balıklıgöl Medya ve Tanıtım’ı 3 meslektaşım ile birlikte kurduk. Benimle birlikte harekete eden meslektaşlarım çeşitli nedenlerden dolayı ayrıldılar.
Bize düşen de bundan sonra Ajans Balıklıgöl Medya ve Tanıtım’ı olduğu yerden daha güzel yerlere getirmektir. Şu anda Ajans Balıklıgöl Medya ve Tanıtım’ı iş arkadaşımız Gazeteci Naime Keçeci ile birlikte alın terimiz ile daha da büyütüyoruz.
Mesleğe nasıl başladınız?
Meslek hayatım, 2009-2010 yıllarında Gazetecilik bölümünü kazanmam ile başladı. Profesyonel anlamda ise 2010 yılının sonlarında başladım. Sorgulayan bir kimliğe sahip olduğumdan ötürü olmalı ki mesleği tercih ettim ve bundan sonra da sorgulayan bir kimlik ile devam ettirmeyi düşünüyorum.
Gazetecilik mesleği size neyi ifade ediyor? Mesleği yapmanın temel kuralları sizce neler?
Gazetecilik benim için öğrenmeyi, sorgulamayı, hakikatleri ortaya çıkarmayı, daima güçsüzün ve haklının yanında yer almayı ifade eder. Gazetecilik kimliği hemen olayım deyince olacak bir şey değildir. Gazetecilik, bir süreçtir. Bu süreç içerisinde sürekli öğrenir ve bu öğrenmede her zaman sorgulamayı getirmelidir.
Öğrendikleriniz bu süreç içerisinde sorgulamayı getirmiyorsa bu süreçte başarısız olduğunuz anlamını çıkarabilirsiniz.
Gazetecilik yapmanın temel şartı ‘GAZETECİ’ olmaktır.
Gazeteci olmak (olabilmek) için de
-Tarafsız
-Gerçekçi
-Sorgulayıcı
-Şüpheci
- Mücadeleci
- Bedel vermeyi
- Gelişime açık olmayı
- Ve insancıl olmayı gerektirir.
Nasıl bir çalışma temponuz var? Meslekte olmazsa olmazlarınız neler?
Klasik bir işyeri gibi belli saatlerde işyerini açıp kapatmak değildir. Günün 24 saati uyanık ve ayakta olmayı gerektiren bir iştir. Bu iş sizde sürekli hareketli ve çalışkan bir kimlik arar. Sizde bu özellik yoksa sıradan bir esnaf gibi dükkan açıp kapatmak zorunda kalırsınız. Bu da tartışmasız başarısızlığı getirir.
Olmazsa olmazlarım; önce iş ahlakıdır. İş ahlakınız yoksa hangi özelliğiniz olursa olsun ortaya bir başarı koyamazsınız. Bu başarı iş ahlakı çerçevesinde önce kendinizi sonra yetiştireceğiniz gazeteci anlamına gelir.
Şanlıurfa’da gazetecilik ve yaşanan zorlukları neler?
Şanlıurfa’da gazetecilik yapmak başlı başına bir zorluktur. Bir yandan hem okumayan hem de sorgulamayan bir kent profili ve yine okumayan ve sorgulamayan bir siyasi ile STK profili ile mücadele ediyorsunuz.
Bu iki başlık ile mücadelede bir yere kadar başarılı oluyorsunuz ancak kendi sektörünüzde de hem okumayan hem de sorgulamayan bir kitle varsa ve sektörü ele geçirmişse işiniz bir hayli zordur. Bu zorluklar ile sürdürdüğünüz mücadelede iş ahlakının dayattığı ilkeleri gözettiğinizde kısa mesafede başarısız gibi görünürsünüz.
Ancak unutulmamalıdır ki; gazetecilik uzun süreli bir süreçtir. Bu süreç içerisinde zorluklar çekseniz de başarı kaçınılmaz olur. Ben de ilk yıllarda bu zorlukları yaşayan ve mücadele eden biri olarak gazeteci olabilmek hala çaba içerisindeyim.
Şimdi soracaksınız bir gazeteci Urfa’da neler ile mücadele ediyor diye…
-Kısıtlı olan maddi imkanlar,
-Yaşanan siyasi baskılar,
-İpini koparanının mesleğe atılması,
-Gazeteci olmayanın gazeteciye tercih edilmesi vs…
Bizim mesleğimizin son yıllarda güç kaybetmesi de bunlardan kaynaklanıyor. Örneğin; elinde bir zamanlar tornavida olanın kalem tutana tercih edilmesi, daha düne kadar tuhafiyeci olanın ya da resmi kurumda çalışıp haber sitesi kuranın gazeteci sıfatıyla değer görmesi mesleği yozlaştıran bir nedendir.
Sizce bir gazeteci nasıl olmalı?
Bana göre gazeteci gerçek manada gazeteci olmalıdır.
Daha önce de saydığım gibi; Tarafsız, sorgulayıcı ve korkusuz olmalıdır. İş ahlakına uygun hareket etmelidir.
Gazetecilik yapan kişi, tek iş olarak bu işi yapmalıdır. Gazeteciliği kendine kalkan yapmamalıdır. Siyasi ve ekonomik emelleri için mesleği kullanmamalıdır.
63 Olay Haber