Miras kavgalarında yeni dönem! O uygulama kalktı, 50 yıl sonra bile miras hakkınızı alabilirsiniz
Miras kanununda anne ve babalarını kaybeden evlatların hakları eşit olarak saklı tutuluyor. Eğer miras paylaşımında haksızlığa uğradıysanız sanılanın aksine bu tür davalarda zaman aşımı uygulanmıyor. İster 10 yıl geçsin ister 50 yıl geçsin yine de hakkınız olan mülklerden payınızı alabilirsiniz.
Özellikle anne ve babaların yaşlılık dönemlerinde çocuklarının yanında yaşama geleneği yaygın olarak sürüyor. Böyle hallerde ebeveynler bakımlarını üstlenen çocuklarının üzerine ölmeden önce mallarının tamamını ya da bir bölümünü geçirebiliyor. Ebeveynlerin çocuklarına yakınlık derecelerine göre mal bölüşümünde bulunmaları ise sıklıkla dava konusu oluyor.
Aile içinde kardeşler arasında miras kavgaları adliyelerde en çok görülen davalar içinde yerini koruyor. Yeni düzenlemeler ise kardeşler arasındaki miras kavgalarında adil bölüşümün önünü açıyor. Üstelik bu tür davalarda zaman aşımı da kabul edilmiyor.
Türk Medeni Kanunu, mülk sahibi anne babalara sahip oldukları malları istedikleri gibi kullanma ve istedikleri çocuklarına aktarma hakkı tanıyor. Ancak ebeveynlerin ölümü halinde tanınan bu haklar da değişiyor. Eşit olmayarak bölüştürülen mülkler, açılan davalar sonucunda kardeşlere eşit olarak dağıtılıyor.
Kişiler özellikle yaşlılık dönemlerinde çoğunlukla aynı kent içinde yaşayan çocukları ile aralarında özel anlaşmalar yaparak gönüllü olarak evlerini ya da yazlıklarını bu çocuklarının üzerine herhangi bir satış yapmadan hibe edebiliyor. Ve bu çocuklar anne ve babalarının ölümünün ardında bu mülkleri istedikleri gibi kullanabiliyor, ya da kiraya vererek gelir elde edebiliyor. Eğer diğer hak sahibi kardeşler bir itirazda bulunmaz ise bu durum yıllarca devam edebiliyor.
Çoğu kişi ise tapu devrinin anne ve babalarının ölümün öncesinde gerçekleşmesi nedeni ile bu mülkler üzerinde hakları olduğunu bilmiyor ve hakkını arama yolunu tutmuyor. Miras Kanunu'na göre bu mülkler de paylaşılacaklar arasında bulunuyor.
EĞER MÜLK PARAYA ÇEVRİLMİŞSE MAHKEME BİR ŞEY YAPAMIYOR
TMK'ya göre her ne kadar anne ve babaların kendilerine ait olan mülklerin tapusunu, istedikleri evlatlarına devretme hakkı olsa da ölümleri ile birlikte bu durum değişiyor. Eğer anne ve babanızın malları istekleri ile ya da kardeşlerinizin zoru ile el değiştirdi ise, üzerinden kaç yıl geçmesinin önemi olmadan asliye hukuk mahkemelerinde dava açarak kardeşinizin üzerindeki maldan hak iddia edebilirsiniz.
Yalnız üzerine mal geçiren kardeş anne ve babasının ölümü ile bu malları kaybetmemek için satarak mülkü paraya çevirmiş olabilir. Böyle bir durumda ise mahkeme bu parayı mirastan saymıyor ve diğer kardeşler arasında paylaştırmıyor.
Mirasın eşit dağılmadığı, ölümlerden önce bir kardeşin üzerine mal geçirmesi durumunda sadece bir kardeşin dava açması yeterli oluyor.