2022 yılı asgari ücreti 4.250 TL oldu! Ayrıntılar haberimizde…

Gündem 16.12.2021 - 16:04, Güncelleme: 16.12.2021 - 16:04 1259+ kez okundu.
 

2022 yılı asgari ücreti 4.250 TL oldu! Ayrıntılar haberimizde…

Asgari ücrette milyonların merakla beklediği an geldi. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan heyet, ortak bir noktada buluştu.

1 Aralık tarihinde başlayan asgari ücret pazarlığı, bugün sona erdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 1 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda, ikinci toplantısını 7 Aralık'ta Türk-İş'in, üçüncü toplantısını 9 Aralık'ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) ev sahipliğinde yapmıştı. Bugün dördüncü kez toplanan komisyon, nihai kararını verdi. 2022 yılında geçerli olacak asgari ücreti Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklıyor.   Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:   "Bugün gerçekleştirilen dördüncü toplantıda nihai karar aşamasına gelinmiştir. Komisyon asgari ücretin 4 bin TL'nin üzerinde olması için bakanlığımıza görüş bildirmiştir. Gerek işçi gerekse işveren tarafını temsil eden taraflar, süreci özveriyle yönetti. Bundan dolayı Cumhurbaşkanı olarak ben de çok mutluyum.   "YÜZDE 50 ORANINDA ARTIŞ OLDU" 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam değişecektir. Asgari ücret yüzde 50 oranında artmış oldu.   "İŞVERENİN ÜZERİNDEN 450 TL'LİK YÜKÜ KALDIRIYORUZ" Yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. Böylece işverenin üzerinden 450 TL'lik bir yükü kaldırmış oluyoruz. Asgari ücretten gelir ve damga vergisini kaldırarak işverenlerimizin yanında olduğumuzu gösterdik.   "FİYATLARLA İLGİLİ BELİRSİZLİĞE SON VERMEKTE KARARLIYIZ" Son dönemde döviz kurundaki dalgalanma ve buna bağlı fahiş fiyat artışlarıyla ortaya çıkan belirsizliğe de en kısa sürede son vermekte kararlıyız. Hayata geçireceğimiz yeni tedbirlerle inşallah istikrar ve güven ikliminin güçlendirilmesi yolunda çok önemli mesafe kat edeceğimize inanıyorum."   ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENDİ? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün asgari ücreti resmen açıklanmasının ardından asgari ücret görüşmelerinde nasıl bir yol izlendiği de merak konusu oldu. Buna göre Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar Bakanlıkta yapılıyor. Genellikle Bakanlık'ta yapılan son görüşmeden sonra asgari ücret belirleniyor.   İŞÇİ SENDİKALARI "4 BİN TL KIRMIZI ÇİZGİMİZ" DEDİ Ülke genelinde başta gıda olmak üzere birçok ürünün fiyatının artmasının ardından işçi kesiminde de ciddi bir talep oluştu. İşçiler, yaşamlarını devam ettirebilmeleri açısından asgari ücretin önemli derece artırılmasını savunuyordu. Nitekim işçi temsilcileri de görüşmeler sırasında 4 bin TL'nin kırmızı çizgi olduğunu ifade etti.   İŞVEREN 3 BİN 500 ÖNERDİ İşveren temsilcileri ise söz konusu rakamların yüksek olduğunu belirterek, 3 bin 500 TL önerisinde bulundu. Ancak hem işçi temsilcisi hem de işveren temsilcilerinin karşılıklı uzlaşısının ardından 4 bin TL'nin üzerinde bir rakam ortaya çıktı.
Asgari ücrette milyonların merakla beklediği an geldi. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan heyet, ortak bir noktada buluştu.

1 Aralık tarihinde başlayan asgari ücret pazarlığı, bugün sona erdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 1 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda, ikinci toplantısını 7 Aralık'ta Türk-İş'in, üçüncü toplantısını 9 Aralık'ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) ev sahipliğinde yapmıştı. Bugün dördüncü kez toplanan komisyon, nihai kararını verdi. 2022 yılında geçerli olacak asgari ücreti Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklıyor.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

 

"Bugün gerçekleştirilen dördüncü toplantıda nihai karar aşamasına gelinmiştir. Komisyon asgari ücretin 4 bin TL'nin üzerinde olması için bakanlığımıza görüş bildirmiştir. Gerek işçi gerekse işveren tarafını temsil eden taraflar, süreci özveriyle yönetti. Bundan dolayı Cumhurbaşkanı olarak ben de çok mutluyum.

 

"YÜZDE 50 ORANINDA ARTIŞ OLDU"

2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır. Çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakam değişecektir. Asgari ücret yüzde 50 oranında artmış oldu.

 

"İŞVERENİN ÜZERİNDEN 450 TL'LİK YÜKÜ KALDIRIYORUZ"

Yılbaşından itibaren asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırıyoruz. Böylece işverenin üzerinden 450 TL'lik bir yükü kaldırmış oluyoruz. Asgari ücretten gelir ve damga vergisini kaldırarak işverenlerimizin yanında olduğumuzu gösterdik.

 

"FİYATLARLA İLGİLİ BELİRSİZLİĞE SON VERMEKTE KARARLIYIZ"

Son dönemde döviz kurundaki dalgalanma ve buna bağlı fahiş fiyat artışlarıyla ortaya çıkan belirsizliğe de en kısa sürede son vermekte kararlıyız. Hayata geçireceğimiz yeni tedbirlerle inşallah istikrar ve güven ikliminin güçlendirilmesi yolunda çok önemli mesafe kat edeceğimize inanıyorum."

 

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENDİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün asgari ücreti resmen açıklanmasının ardından asgari ücret görüşmelerinde nasıl bir yol izlendiği de merak konusu oldu. Buna göre Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar Bakanlıkta yapılıyor. Genellikle Bakanlık'ta yapılan son görüşmeden sonra asgari ücret belirleniyor.

 

İŞÇİ SENDİKALARI "4 BİN TL KIRMIZI ÇİZGİMİZ" DEDİ

Ülke genelinde başta gıda olmak üzere birçok ürünün fiyatının artmasının ardından işçi kesiminde de ciddi bir talep oluştu. İşçiler, yaşamlarını devam ettirebilmeleri açısından asgari ücretin önemli derece artırılmasını savunuyordu. Nitekim işçi temsilcileri de görüşmeler sırasında 4 bin TL'nin kırmızı çizgi olduğunu ifade etti.

 

İŞVEREN 3 BİN 500 ÖNERDİ

İşveren temsilcileri ise söz konusu rakamların yüksek olduğunu belirterek, 3 bin 500 TL önerisinde bulundu. Ancak hem işçi temsilcisi hem de işveren temsilcilerinin karşılıklı uzlaşısının ardından 4 bin TL'nin üzerinde bir rakam ortaya çıktı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve 63olay.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.